25.03.2020

Njeno veličanstvo - terasa

Njeno veličanstvo - terasa

Mnogi zasigurno sanjaju o tome da imaju veliku terasu punu zelenila, lijepo uređenu, idealnu za kvalitetno i prijatno iskorištavanje slobodnoga vremena.

Mnogi bi tada imali i hrpu ideja šta bi sve mogli da naprave na toj terasi i kako bi sve mogli uživati u svoj toj ljepoti koja ih okružuje.

U tu svrhu, idealna bi bila bašta ili prostrana terasa, ali bi nesumnjivo svrsi poslužio i neki jednostavan balkon.

Kako biste svoj balkon ili terasu pretvorili u svoju malu zelenu oazu, bitno je da pritom imate na umu zelenilo sa cvijećem i prostorno uređenje.

Cvijeće i zelenilo u ovom slučaju ne predstavljaju nikakav detalj . To je osnovni i neizbježan zahtjev koji morate ispuniti pri uređenju terase. Kada je cvijeće u pitanju, trebali biste voditi računa o tome da ga ne izlažete direktnim, ljeti prejakim sunčevim zrakama koje ponekad mogu biti fatalne.

Ipak, cvijeće mora imati dovoljno svjetlosti. Pokušajte zato, za ljubav Vašega cvijeća, pronaći idealno mjesto za njegov neometan rast.

Dašak prirode koji zelenilom i cvijećem unosite u Vaš dom, sigurno će doprinijeti i tome da se Vaš balkon ili terasa učine prostranijim, a Vaš pogled kroz prozor ugodnijim i ljepšim.

Nezamislivo je imati terasu bez tende ili suncobrana, kao veoma bitnoga detalja pri uređenju vanjskog dijela Vašeg doma. Pri odabiru tende, stola i stolica, pa tako i ostalih detalja, vodite računa o bojama, oblicima i funkcionalnosti odabranih elemenata.


Što se tiče boja, istina je da se one trebaju uklapati, ali ne i utapati jedna u drugu. Odaberite pastelne boje, čime ćete dati jednu egzotičnu notu, te elegantan i moderan prizvuk ovom kutku Vašeg doma.

U vezi sa pomenutim oblicima, nije sasvim nebitno napomenuti da stolovi i stolice također tebaju biti pažljivo odabrani.

Stolice, naime ni u kom slučaju ne bi smjele služiti samo za to da biste imali na šta sjesti, bez obzira što su one krute neudobne.

Udobnost namještaja u kutku koji je namjenjen za odmor je prevashodna. U tu svrhu odaberite stolice koje možete podešavati za uspravno sjedenje ili gotovo ležeći položaj tijela.

U slučaju nedostatka prostora, veoma je bitno da se ponašamo u skladu sa pravilima funkcionalnosti, jer ćemo se u protivnom spoticati o suvišne predmete, koji nemaju nikakvu ozbiljniju namjenu.

Zato, kada birate sto, odaberite onaj okrugli, sa malom policom ispod, gdje ćete moći ostaviti novine, suvišnu zdjelu ili neke druge sitnice.

Zatim, odlično bi bilo kada biste imali sklopive stolice koje će stajati u ćošku kada Vam ne trebaju. Nema potrebe da oko stola imate pet stolica, kada Vam najčešćetrebaju samo dvije.

Ukoliko nemate prostora ni za cvijeće, možete ga staviti u viseće korpe, okačiti o strop ili bočni zid.

Sada, uključite Vaše moždane centre za kreativnost .... i poslužite kafu.